17 de setembre, 2011

Pa de viena integral


Avui he elaborat un pa de viena a casa, una variant que encara no havia provat. De base he agafat la recepta del pa de Ma Petit Boulangerie, però he canviat les farines. La raó per la que he trigat a publicar una nova recepta de pa, és perquè feia dies que tenia en ment l'adquisició d'una balança per la cuina i fins ahir no la vaig anar a comprar, s'ha de dir que he passat de mesurar-ho tot amb un got mesurador i sovint a ull, a tenir una petita màquina digital que clava cada gram, així que a veure si ara es veu reflectit a les meves creacions. De moment el pa d'avui ha quedat fabulós i l'aspecte és boníssim!

Pa de viena integral

Ingredients per a dos pans

~ 250 gr de llet
~ 10 gr de llevat fresc
~ 1 ou gros
~ 1 cullereta petita de sal
~ 20 gr de mel
~ 250 gr de farina de força
~ 250 gr de farina integral
~ 50 gr de mantega a temperatura ambient

Elaboració
Desfem el llevat amb la llet en un bol, seguidament hi barregem l'ou, la sal, la mel i les farines i ho mesclem durant uns quants minuts, fins que tots els ingredients hagin creat una massa elàstica i homogènia, tant si ho treballem a mà com a màquina. Segurament seran uns 5 minuts a velocitat 1 i uns 2 més a velocitat 2. Esquitxem lleugerament la massa amb aigua i la tapem amb un drap i esperem fins que el seu volum s'hagi doblat Aproximadament una hora.

Tot seguit dividirem la massa segons el que nosaltres vulguem, en dues parts si volem dos pans o bé una de les dues mitats en petites boles per fer petits pans i un pa gran, això ja és al gust el consumidor, però segons la mida, haurem d'esperar més o menys estona a que es torni a inflar i també tindran un temps de cocció diferent. Jo he dividit la massa en dues parts i una part l'he posat en un motllo per fer forma de pa de motllo i l'altre li he donat forma de barra de pa. Un cop donada la forma les tapem un altre cop i les deixem pujar una hora més. Quan faltin uns minuts ja anem encenent el forn perquè es vagi calentant.

Abans d'enfornar les barres els hi fet uns petits talls a la superfície amb un ganivet ben esmolat. I al forn uns 45 minuts, sols la part de sota, quan ja han estat cuites, he encès sols el grill i les he deixat uns minutets per agafar color i voilà!