02 de març, 2012

Pasta brisa amb poma i merenga


Un aniversari sempre és una excusa per fer un bon pastís, o almenys intentar-ho!

Aquest any, com cada febrer, tenia una cita important, així que vaig començar a pensar quin pastís voldria elaborar. Després de pensar-hi força, vaig tenir una pensada. Volia fer un pastís on la poma i el merenga estiguessin dins dels ingredients importants. Així que vaig buscar per aquí i per allà fins que vaig tenir prou eines com per atrevir-me a fer una nova recepta.

Pasta brisa amb poma i merenga


Ingredients per a motlle de 24 cm

~ 1 rotlle de pasta brisa
~ 4 pomes
~ 2 cullerades de sucre
~ 1 cullereta de mantega
~ 1/2 got d'aigua
~ un pessic de canyella
~ 1/2 litre de llet
~ 60 gr de sucre
~ 4 ous
~ 10 gr de Maizena
~ pell de llimona
~ 1 canó de canyella

Elaboració
~ Prepararem la pasta brisa aplanant-la a la mida i forma del nostre motlle, intentarem que les vores quedin una mica penjant ja que és una massa que al coure s'encongeix. Un cop a pasta estigui estirada al motlle, li farem unes punxades amb un cobert perquè quan es cogui no pugi la massa.
~ Encendrem el forn a 200 ºC i el deixarem escalfar 10 minuts.
~ Mentre esperem, pelarem les pomes, i les tallarem a quadrats petits. En una paella antiadherent hi posarem la cullereta de mantega, les pomes, les dues cullerades de sucre i el mig got d'aigua. Deixarem que la poma es cogui fins que l'aigua s'hagi evaporat però abans de que es cremi o s'enganxi la fruita.
~ Posarem la pasta al forn i posarem un temporitzador a 20 minuts.
~ Agafarem un pot antiadherent i hi posarem la llet, la pell de mitja llimona, els 60 gr de sucre i el canó de canyella. En un altre bol a part separarem els rovells i reservarem les clares. Afegirem a Maizena als rovells amb un batedor fins que tinguem una pasta més espessa. Quan la llet arrenqui al bull, la traurem del foc i hi afegirem els rovells, seguirem removent sense parar fins que veiem que les dues substàncies estan totalment barrejades i ho tornarem a posar al foc fins que torni a arrencar al bull i s'espesseixi. Reservarem la crema pastissera.
~ Vigilarem la pasta brisa del forn, si ja està cuita la traurem, sinó tornarem a afegir 10 minuts més. Un cop ja tinguem la massa cuita, untarem el fons amb la crema pastissera. Tot seguit hi posarem la poma cuita i ho reservarem. No apagarem el forn ja que en uns minuts el tornarem a fer servir.
~ Agafarem les clares que havíem reservat (millor a la nevera), les posarem en un got de la batedora i hi afegirem una o dues cullerades de sucre per ajudar a muntar-les. Agafarem les batedora i pujarem les clares fins que estiguin a punt de neu (s'ha de poder posar el got al revés i que aquestes no caiguin).
~ Acabarem el pastís coronant el pastís amb les clares, col·locant-les de la manera que més ens agradi, d'una manera atractiva i divertida. Tornarem a posar el pastís al forn i el vigilarem fins que les clares comencin a agafar un color daurat.