23 de juny, 2013

Coca de Sant Joan de crema

Avui és la revetlla i no es pot pas celebrar sense unes bones coques, això sí, aquest any m'he proposat menjar-les bones i casolanes. Amb uns dies d'antel·lació cal mirar quina recepta voldrem seguir i comprar els ingredients (els fruits confitats no sempre es troben a la primera). També cal saber si farem la coca amb massa mare o no ja que s'ha de fer la nit abans. Jo he seguit la recepta de la coca de Sant Joan de Ma Petit Boulangerie (molts cops miro moltes receptes, en té moltes i de molt bones), però si ja no teniu temps de fer la massa mare, podeu mirar aquesta recepta.


Coca de Sant Joan de crema 

Ingredients

Per a la crema pastissera:
~ 250 gr. de llet
~ 2 rovells d'ou
~ 50 gr. de sucre
~ 20 gr. de maizena
~ 1 tros de canó de canyella
~ 1 tros de pell de llimona
Per a la massa mare:
~ 100 gr. de farina de força
~ 100 gr. de llet tèbia
~ 25 gr. de llevat fresc
Per a fer la coca:
~ tota la massa mare
~ 350 gr. de farina de força
~ 45 gr. de llet tèbia
~ 2 ous
~ 50 gr. de mantega pomada
~ 50 gr. de sucre (una mica més si la voleu més dolça, entre 60 i 100 gr.)
~ un pessic de sal
~ pela de llimona ratllada
~ 1 culleradeta d'anís o similar
~ Fruita confitada i una mica de sucre per adornar

Elaboració
Dia 1: 
Al vespre del dia abans de fer les coques, farem la massa mare ajuntant els tres ingredients (el llevat el desfarem primer a dins la llet tèbia i després incorporarem la farina) i deixant-ho en un lloc fresc i tapat tota la nit.

Dia 2:
Preparem la crema pastissera posant un cassó amb la llet, la canyella i la pell de llimona a bullir. Per una altra banda barregem el sucre, els ous i quan estiguin ben mesclats hi afegim la Maizena (millor amb un colador que sinó fa grumolls). Quan la llet arrenqui al bull, la posem al bol amb els ous i ho barregem tot bé amb un batedor de mà. Ho tornem a posar al foc i anirem barrejant fins que arrenqui al bull alter cop que ja s'haurà espessit gràcies a la farina de blat de moro. La deixarem refredar per fer-la servir al final.

Ara ja ens disposarem a fer la massa de la coca. Posarem en un bol la llet, el sucre, la pell de llimona, el pessic de sal, la culleradeta d'anís i la mantega pomada. Ho batem i tot seguit afegim els ous. Per últim (si ho esteu mesclant amb batedora elèctrica haureu de canviar les barilles per les d'amassar) afegirem la massa mare i la farina de força. L'amassat es donarà per finalitzat quan la barreja no s'enganxi a les parets del bol. Partirem la massa en dues parts a sobre de la taula de treball i farem dues boles que reservarem uns 10-15 minuts. Si fa falta ens ajudarem d'una mica de farina per posar a sobre la taula. Un cop passats aquests 15 minuts, les posarem sobre paper d'enfornar i les aixafarem en forma ovalada fins a un gruix d'uns 1,5 cm. Hauran de reposar una estona, fins que aproximadament hagin doblat el seu volum. Compteu almenys entre 1 hora i hora i mitja. 



Encendrem el forn a 180 ºC. Prepararem la crema a dins d'una mànega amb un broc gros, les fruites tallades i el sucre. Decorarem les dues coques amb la crema primer, les fruites i en últim moment, una mica de sucre. Enfornarem aproximadament 15 minuts en la funció forn i els últims 5 amb el grill perquè es dorin una mica. Sobretot s'han de posar a dalt de tot del forn per evitar que es cremi la base de la coca. Si voleu que l'acabat sigui brillant, es poden pintar amb una mica d'ou batut.