27 d’agost, 2011

Pa de sègol amb pasta fermentada

Elaborar pa no és una tasca massa difícil i al mercat hi ha moltes farines preparades, però a mida que un s'aficiona a elaborar-ne, s'intenten fer més variants i provatures. Des dels meus inicis de fornera casolana he consultat moltíssim alguns blogs genials que trobareu en els meus enllaços. Per començar a provar-ho no cal tenir masses eines, sols les mans i un bon vol per amassar. És clar que amb el temps cada cop un mateix va afegint nous utensilis per millorar el resultat.

El meu equip bàsic i simple és: un bol fantàstic de l'IKEA que té una goma a la base i fa que no rellisqui pel marbre, ja sé que faig propaganda però sovint veus què ben pensats que estan els productes d'aquest monstre suec. Una amassadora-batedora de mà que fa poc vaig adquirir, i alguns recipients per fer el pa, per exemple el típic motlle de púding si volem fer un pa allargat o motlles obalats o rodons per fer pans més amples.


El pa que avui anoto és una barreja elaborada amb farina preparada del LIDL i massa fermentada feta el dia anterior. La massa fermentada l'he elaborat amb 250 gr de farina blanca ecològica, 175 ml/gr d'aigua, 5 gr de sal i uns 5 gr de llevat fresc. L'he mesclat a velocitat 1 de la amassadora uns 5 minuts i l'he deixat reposar a temperatura ambient aproximadament 1 hora, fins que ha doblat el volum i s'ha omplert de bombolletes. Llavors l'he tapat amb paper film transparent i s'ha passat tota la nit a la nevera. D'aquestes quantitats en surt 400 gr de massa.

Pa de sègol amb pasta fermentada

Ingredients per a dos pans

~ 700 ml/gr d'aigua
~ 1 paquet de kilo de farina preparada Rivercote (ja té sal i llevat incorporat)
~ 400 gr. de pasta fermentada

Elaboració
~ Amassem la pasta fermentada, la farina i l'aigua fins que tinguem una massa elàstica. Una combinació possible seria 4 minuts a velocitat 1 i uns 4 minuts més a velocitat 3.
~ Tapem el bol amb un drap i deixem que reposi a temperatura ambient uns 45 minuts o fins que veiem que la massa a doblat el seu volum.
~ Enfarinem una superfície neta i llisa amb farina i hi bolquem la massa. La treballarem poc, sols la doblegarem i la amassarem en forma de bola. Partirem la massa en dos parts i li donarem la forma desitjada.
~ Enfarinarem els motllos o la superfície de cocció i els deixarem tapats reposant entre 45 minuts i 1 hora i quart.
~ Calentarem el forn mitja hora abans per tenir-lo a punt a 200 ºC.
~ Posarem a dins del forn un recipient amb aigua perquè hi hagi humitat uns 5 minuts abans de posar la massa (compte en posar gots de vidre o utensilis poc resistents al calor que se'ns poden trencar).
~ Just abans d'enfornar farem uns talls amb un eina ben afiliada o un cúter i courem els pans uns 60 minuts o fins quan veiem que el pa s'ha fet sòlid i estigui daurat.
~ Deixem reposar i refredar el pa a sobre d'una reixeta.