18 de juny, 2013

Pastís de plàtan amb canyella i nata

Quina son avui!! Fer celebracions a casa sempre és molt bonic, la única cosa és que al matí no hi ha qui es llevi del llit!! Per sort sempre intentem deixar-ho tot recollit i almenys no trobar tota la casa al revès quan encara ens penja la lleganya...

Ahir vam celebrar una mica en família el meu aniversari, una número bonic aquest any... 35 jaaaaaaaaaa!!! Bé el cas és anar-ne fent jjejje

I ja fa dies que em va venir al cap fer un pastís de plàtan, solen tenir molt bon gust i als nens els hi agrada (la excusa perfecte per fer una boma calòrica, quan els grans ens fotem les botes igual!).

Vaig estar buscant receptes per inspirar-me i vaig decidir que seguiria la recepta del Blog Mariola's cooking therapy, només he fet alguns canvis en les farines, en el sucre i en la manera de decorar-lo.



Pastís de plàtan amb canyella i nata

Ingredients

Per la base de pastís per a un motlle de 24 cm:
~ 1 tassa i 1/2 de farina (una tassa de farina blanca i mitja de sègol)
~ 1 sobre de llevat
~ 1/4 d'una culleradeta de sal
~ 3/4 de tassa de sucre morè
~ 1/2 tassa de mantega pomada (uns 125 gr.)
~ 1 tassa i 1/2 de plàtans madurs triturats
~ 2 ous grans
~ 1 culleradeta de sucre de vainilla
Crema per al farcit:
~ 80 gr. de mantega pomada
~ 1/4 de tassa de sucre glass
~ 1/4 d'una culleradeta de canyella
Per decorar el pastís:
~ 2 x 200 gr. de nata per muntar
~ 4 cullerades de sucre
~ trossets de plàtan deshidratat
~ mitja rajola de xocolata de cobertura


Elaboració
Encenem el forn a 180 graus. Desfarem la mitja rajola de xocolata al microones amb un rajolí de llet. Un cop ben desfeta, la posarem a la nevera uns minuts. Aprofitarem ara per muntar la nata amb la batedora i les 4 cullerades de sucre. S'ha de treballar uns minuts, però sempre anar amb compte que no la treballem massa estona i es torni mantega! Un cop al punt (quasi no hauria de caure del recipient al girar-lo), la deixem a la nevera perquè agafi consistència i la puguem treballar millor amb la mànega al final de tot. 

Recuperem la xocolata. Agafem un paper d'enfornar i hi escampem unes quantes cullerades de xocolata tot estirant-la, després voldrem que siguin uns trossos macos per decorar així que feu-los com més us agradin! Un cop fets al congelador!

Ara ja podem començar amb la massa. En un bol posem les farines, el llevat i la sal. En un altre recipient batrem el sucre (el morè i el de vainilla) i els ous. Un cop ben batut, afegirem la mantega pomada i els plàtans prèviament triturats. Mesclarem bé i ja podrem afegir els ingredients secs de l'altre bol. Quedarà una massa força cremosa i espessa. Posarem mantega i farina al motlle i cap al forn! Uns 30 minutets, però aneu vigilant cada 10-15 minuts que cada forn és un món! I si no teniu ventilador com és el meu cas i sols us puja la calor de la part de sota, poseu el pastís a dalt de tot per evitar que es cremi la base. El deixem refredar, primer a fora i després a la nevera. 

Mentre es refreda a la nevera podem fer la crema per al farcit. Mesclem amb la batedora la mantega pomada, el sucre glass i la canyella fins que quedi una crema consistent.

Quan el pastís estigui ben fresquet (ara a l'estiu sobretot millor que estigui fred ja que totes les cremes fetes amb mantega desseguida es calenten i amb la base freda ens ajuda que tot s'aguanti a lloc), el partirem per la meitat i el rellenarem amb la crema de canyella. Un cop ple, tornarem a tapar-lo (intenteu que sigui pel mateix lloc fent una marca al lateral amb un ganivet).
Ara ja podrem agafar la nata de la nevera i els trossos de xocolata del congelador. S'ha de fer tot una mica ràpid que la temperatura ambient de l'estiu no ajuda. Agafarem una mànega amb una punta grossa i la farcirem amb la nata. Anirem fent floretes omplint tot el pastís. De tant en tant pels laterals i al centre posarem algun tros de xocolata que ara ja estarà dur. També podrem fer servir per acabar la decoració, alguns trossos de plàtan deshidratats. Espero que la proveu i la gaudiu en un dia tant especial com nosaltres!