27 de maig, 2013

Reciclar uns pantalons texans i fer-ne una bossa

Sovint és més complicat del que voldríem trobar roba que ens agradi o que ens afavoreixi, per això quan una peça de roba se'ns fa malbé fa molta pena no trobar-li un nou ús per encara aprofitar-la més. Per això, quan fa uns dies vaig veure, amb molta pena, que un dels pantalons que més he fet servir els últims dos anys tenia un estrip, em vaig mossegar el llavi, el vaig rentar i desar a l'armari com si no ho hagués vist. Necessitava pensar, inventar-me una manera de canviar-lo en alguna cosa nova amb la que transformar tota aquella roba que encara es podia utilitzar. Vaig estar buscant per internet patrons o idees de com fer bosses amb pantalons vells, però la veritat és que tenia una altra idea. Volia intentar imitar una bossa que guardava amb molt de recel, també molt estimada però amb les nanses i el teixit molt envellit. Així que em vaig posar a mesurar la bossa-patró i mirar com podia treure tota aquella quantitat de tela dels meus pantalons.

Material que haurem de tenir a casa: a part dels pantalons per reciclar, un tros de tela de cotó per fer el folre d'uns 30 cm per 100 cm i cinta al bies del color o l'estampat que més us agradi per la vostra bossa (aproximadament uns 4 metres).

L'única manera: retallant ambdues parts frontals (lateral i lateral de la cremallera) i ambdues parts posteriors (cada butxaca a banda i banda de la costura) des de la cintura fins a fer uns 32-35 cm i d'uns 16 cm d'ample (tot el que permet el camal per fer un rectangle recte). A part dos trossos per fer els laterals de 12 cm per 32-35 cm i la base d'uns 10 cm d'ample per 30 cm de llarg. La cintura la retallem i la reservarem.


Per començar agafarem un tros amb butxaca posterior i un tros amb butxaca frontal i el cosirem ajuntant-los. Amb els altres dos trossos farem el mateix. Per fer tota la peça central cosirem per dins els dos trossos que ja hem cosit i la base de la bossa. Sembla que ja va agafant forma!
Ara és el moment de fer el folre. Agafarem el material escollit per fer-lo i tallarem un tros que cobreixi tota la part central que ja hem estat cosint. Si hi volem fer alguna butxaqueta ara serà el moment, abans d'ajuntar-ho amb la resta. Un cop ja estigui tot llest cosirem les dues parts pels laterals deixant les part superiors sense cosir. Els laterals no tindran folre, així que per dins quedaran dos trossos blaus com el pantaló i tota la resta amb el color de la tela interior.


Amb aquesta peça cosida, es poden embastar cap en fora els laterals per poder-ho rematar amb la cinta del bies. Jo us aconsello que abans de posar el bies i feu una passada amb la màquina perquè quedin ben ajuntats i cosits i després hi cosiu la cinta per fora per rematar (jo no ho he fet i he hagut de reforçar alguns trossos que no havien quedat ben cosits).


La part superior encara queda sense rematar ni cosir. Recordeu que hem guardat la cintura del texà? Doncs ens farà molt servei per fer la part de dalt i tapar tota la zona encara sense cosir.
Amb els trossos dels camals que encara ens quedem retallarem les cintes per fer les nanses de 4 cm de gruix per 60 cm de llarg. les doblegarem i embastarem amb la cinta del bies i la passarem per la màquina (dues passades, una per cada costat). Amb les cintes ja a punt, les col·locarem allà on les vulguem i aprofitarem per cosir tota la part de la cintura i les tires. Farem dues passades perquè quedi ben agafat i en alguns trossos potser haureu de reforçar o acabar amb alguna puntada manual. Sobretot!!! Abans de començar canvieu l'agulla de la màquina per una adequada per cosir texà, a mi em van vendre la de la duresa de 110.


Ara sí que això quasi ho tenim acabat!!
Sols en falta tapar amb cinta tota la part superior on s'ajunten tots els teixits i les nanses, fer dues passades tal i com hem fet amb les nanses i... voilà!!!
Bossa de primavera a punt d'estrenar!

2 comentaris :

Unknown ha dit...

Ets una crack !! has de tenir una nena i li encantaran totes aquestes bosses i bossetes que saps fer ;-)

Sílvia ha dit...

Merci Neus!! De moment molts cops faig més coses pels altres que per l'Arnau, pobret! Ara quan ja no tinguem tanta roba heredada segur que reciclaré més peces per ell.