20 de març, 2014

Lioneses amb crema


Amb l'excusa de seguir una mica les tradicions i per fer-li una petita sorpresa al pare de la casa en nom de l'Arnau, vaig veure pel Twitter una recepta de lioneses de La Fageda i em vaig decidir a provar-la. La crema però, també la vaig fer jo.

Lioneses de crema

Ingredients

Per a les lioneses:
~ 125 ml de llet
~ 125 ml d'aigua
~ 100 gr de mantega
~ 150 gr de farina
~ polsim de sal i de sucre
~ 4 ous
~ ratlladura de mitja llimona
~ sucre llustre per decorar
Per a la crema:
~ 250 ml de llet
~ 30 gr de sucre

~ un trosset de canó de canyella
~ un tros de pell de llimona
~ 20 gr de MAIZENA
~ 2 ous

Elaboració
En un tassó al foc hi podem l'aigua, la llet, la sal el sucre, la ratlladura de llimona i la mantega. Mentre es desfà la mantega preparem la farina. Un cop tot desfet, es tira la farina amb el foc baix i es remena fins que es faci una pasta compacta. Ho retirem del foc. Afegim els ous un a un remenant amb força ja que la massa és compacte. 
Encenem el forn a 180 graus (a la recepta posa 220 i si no teniu ventilador o turbo al vostre forn es cremen per fora massa ràpid). 

Preparem una mànega pastissera amb una boca de punta d'estrella grossa. Disposem les lioneses a la safata del forn coberta amb paper sulfurat. Les enfornem entre 10 i 15 minuts. Esteu alerta que es fan ràpid. 

Mentre tenim les lioneses al forn podem preparar la crema (millor poseu un temporitzador o s'acaben cremant!). Poseu un cassó al foc amb la llet, el sucre, la canyella i la pell de llimona fins que arrenqui al bull. Mesclem els ous i la MAIZENA a part, quedaran espessos i la farina no ha de fer grumolls, per això millor passar-la pel colador. Un cop arrenqui al bull ho retirem del foc i afegim la pasta d'ou i farina, remenem bé fins que es vegi tot desfet i ho tornem a posar al foc fins que bulli. Ja tenim la crema per farcir!



Omplim amb la crema un biberó de cuina per omplir les lioneses. Anem clavant la punta i farcint totes les lioneses. Com a decoració i perquè el conjunt no és excessivament dolç, afegim sucre llustre per decorar per sobre de manera generosa.