26 de setembre, 2018

Coca d'oli i figues

Arriba el setembre i amb ell les delicioses figues. Tenim la sort de tenir-ne sovint d'una figuera al costat de casa i cada any en gaudim molt menjat-les fresques, fent-ne melmelada, afegint-ne a les amanides, o com al cas que avui ens ocupa, afegir-les a una coca per fer-les protagonistes.


Ja sabem que de coques se'n poden fer moltes variants, amb fruita, amb xocolata, de coco, de vainilla, etc. Però aquesta que vam provar fa uns dies ens va semblar realment bona. A part d'aprofitar una fruita que quan se'n disposa en quantitat s'ha de fer servir en poc dies, és un plat dolç excel·lent com a postre o a mitja tarda.

Coca d'oli i figues

Ingredients per a un motlle de 26 cm 
~ 300 gr de figues madures sense la pell
~ 130 gr de sucre
~ 2 ous mitjans/grans
~ 200 gr de farina integral
~ 120 ml d'oli d'oliva
~ 1 sobre de llevat
~ 80 ml de llet
~ 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
~ 1/2 culleradeta de romaní ben picat
~ 1 llimona
~ 1 pessic de sal
~ mantega i farina per forrar el motlle


Elaboració
Encenem el forn a 180º. Preparem el motllo amb la mantega i la farina perquè la coca se'n desprengui còmodament. Muntar el sucre i els ous una estona fins que doblin el seu volum i es formi una crema de color groc clar. Afegir l'oli, el sucre i la vainilla. Ratllem la pell de la llimona i l'afegim. En un altre vol mesclem la farina, el llevat, el romaní i la sal. Ajuntar els ingredients secs i els humits i un cop ho tinguem tot ben homogeni, deixem que reposi durant uns 10 minuts. Tallar en 4 parts 2/3 dels 300 gr de figues i afegir-los a la massa. Ho disposem al motlle ja preparat i ho enfornem. Quan hagin passat uns 15 minuts, obrim el forn i afegim per sobre la resta de figues també tallades en 4 parts i una mica de sucre. Ho deixem que es cogui aproximadament entre 30 i 45 minuts depenent del forn. Ha d'agafar un color daurat fosc. Comprovem si la cocció està finalitzada punxant el centre amb un escuradents. Deixem reposar fins que no estigui calenta i ens ajudem d'una espàtula o ganivet per desmotllar tot el voltant de la coca. Bon profit!