23 d’abril, 2021

Pastís d'aniversari amb melmelada de gerds i ganache de xocolata blanca

 
Pastís amb melmelada de gerds i ganache de xocolata blanca

Ingredients per a un motlle de 18 cm:

~ 200 gr de farina blanca
~ 3 ous grans
~ 200 gr de sucre blanc
~ 80 ml d'oli de gira-sol
~ 1 sobre de llevat en pols
~ 125 gr de iogurt natural
~ mitja llimona ratllada
~ un pessic de sal
~ mitja culleradeta d'extracte de vainilla
~ sucre glacé

Farciment i decoració:

250 gr. Xocolata blanca de cobertura
250 ml. de nata per muntar

1 paquet de fondant
tints comestibles en format gel
melmelada de gerds (o maduixa, préssec, la que més us agradi)

Elaboració

Si volem fer decoracions amb fondant, aquestes necessiten uns 2 o 3 dies de assecat (jo les vaig deixar al forn). Per això tindrem previst de fer aquesta part abans de fer el pastís. Tenyirem 6 trossets de fondant dels 6 colors de l'arc de Sant Martí i farem 6 xurros igual de fins. També guardarem un tros blanc per fer els núvols. Quan ho tinguem acabat col·locarem les peces sobre paper d'enfornar i li clavarem uns escuradents per a poder-ho col·locar al pastís. Podeu mirar aquest vídeo per a guiar-vos en l'elaboració de la figura. 

Encenem el forn a 180º i col·loquem un cercle de paper d'enfornar a la base del nostre motlle, les parets les repassem amb un tros de mantega o bé amb un paper mullat amb oli. 

Els pastissos tipus coca queden molt més esponjosos si seguim el següent procés: primer separem els rovells de les clares i muntem les clares a punt de neu i les reservem. Afegim el sucre als rovells i ho batem amb unes barnilles (si són elèctriques millor) fins que claregi. Seguidament hi afegim l'oli i el iogurt. A banda pesem la farina hi la colem junt amb el llevat per evitar grumolls. Afegim la vainilla, la llimona ratllada i la sal. I seguidament la farina i el llevat. Ara ens quedarà agafar una espàtula i anar mesclant les clares amb cura a la mescla fins que quedi totalment integrat però evitant que se'ns escapi massa l'aire. Passarem la massa al motlle i al forn. El motlle és alt i queda un pastís amb força alçada que ens permet fer un o dos talls per farcir. Això també comporta més temps d'enformat, segons el forn uns 40 minuts o més. Vigilarem com va pujant i al final si està ben cuit amb un escuradents si és necessari. El deixarem refredar per decorar. 

Calentarem la nata en un cassó fins que bulli i la tirarem a sobre de la xocolata blanca que la tindrem en un vol trossejada. Després d'uns minuts ho remenarem tot fins que quedi una crema suau i homogènia. La refredarem com a mínim dues hores a la nevera. 

Quan ja tinguem la coca freda i la xocolata amb la nata també, muntarem el ganache amb les barnilles elèctriques fins que ens quedi una crema perfecta per a decorar. Tallarem el pastís en una o dues parts per a posar el farciment. En el nostre cas, ganache als voltants i melmelada al centre. Acabarem fent unes decoracions amb ganache per la part exterior lateral i amb la mànega a la part superior i una mica de sucre llustre per decorar. A l'últim moment afegirem les decoracions de fondant.