09 de juliol, 2023

Porta entrepans

 Porta entrepans

Porta entrepans de tela i de plàstic d'ús alimentari

Material per unes 8 o 9 unitats:

~ 1 tros de tela de cotó (d'1 metre per 1,5 metres de llarg)
~ 1 tros de plàstic alimentari (
d'1 metre per 1,5 metres de llarg)
~ velcro sense cola i del color que vulgueu, el meu negre
~ màquina de cosir
~ 1 tros de paper d'enfornar per fer el patró
~ tisores, agulles, fil, etc.

Materials necessaris
 
Elaboració

Primer de tot agafarem el paper d'enfornar i farem un rectangle de 31 cm x 51 cm (1 centímetre per banda per a poder fer la vora). Així tindrem el nostre patró ja per sempre. Per a retallar les cantonades i que quedin totes iguals el millor és plegar el rectangle dues vegades fins a tenir un quart de la mida desplegada i retallar la cantonada en un angle de 45º aproximadament.

Patró porta entrepans

Un cop tenim el patró ja podem agafar la tela de cotó i el plàstic alimentari i tallar-ne tots els trossos per preparar el material i després cosir-los tots alhora. 

També agafarem el velcro i tallarem trossos de 30 cm d'ambdós costats, cada tros ens servirà per dos porta entrepans ja que després el tallarem en dos trossos de 7 i 23 cm. Un tros suau petit anirà amb un tros raspós gran i un tros raspós petit amb un tros suau gran. Així tindrem el material molt ben aprofitat. 

Amb tot el material a punt presentarem la tela de cotó i el velcro que serà el primer que cosirem. 

 Primers passos

El tros petit de velcro el posicionarem com a la foto i l'aguantarem amb una agulla, i la part llarga la posicionarem de manera que sobresurtin 7 cm de velcro i la resta junt amb la tela també aguantat amb una agulla. Cosirem només la part llarga, començarem a 1 cm de la tela i acabarem 1 cm abans per a deixar aquest espai per fer la vora final. 

Cosir el velcro deixant 1 cm

Seguidament col·locarem el tros de plàstic alimentari de la mateixa mida sobre la cara dels dibuixos de la tela ja que ho cosirem del revés i després ho girarem. Cosirem tot el voltant a 1 cm i deixarem sense cosir la banda on hi ha el velcro llarg. 

Posicionem les dues bandes
 
Quan acabem de fer tota la volta menys el tros per a poder girar i rematar, tallarem les vores si hi ha molta tela sobrant i hi deixarem uns 3 mm.

Cosim deixant una banda oberta
Abans de girar el porta entrepans serà el moment de treure les agulles dels dos velcros. El petit ja estarà cosit amb la vora  i el gran també, sinó les traiem ara es quedaran atrapades a l'interior i ens podríem punxar.

Ara ja ha arribat el moment més esperant, girar el porta entrepans i veure com està quedant de bonic, quasi està acabat. Un cop del dret, endinsem amb els dits el tros que encara resta obert per a posar la vora de la tela i del plàstic cap endins abans de rematar i tancar les dues parts. Cosim i fem dues o tres passades de punt normal que quedi bonic per fer-ho més resistent. I ja tenim el nostre porta entrepans llest! Ara només és qüestió de repetir el procés tantes vegades com trossos de material us hagin sortit al principi. Ah! I ja podeu guardar el paper d'alumini perquè quasi no el fareu servir a partir d'ara.